Gıdada Hijyen Nasıl Olmalıdır

Marketlerde Gıdada Hijyene Genel Bakış

Covid-19 virüsüyle beraber kişisel olarak çok ciddi anlamda önlemler almaya başladık. Kişisel olarak ellerimizi sürekli dezenfekte yapmamız , sıklıkla kolonyağı kullanmamız bu önlemlerinin en başlıca maddeleridir.  Bunun dışında mümkün mertebe temasları kısıtlamakla beraber , market gibi yerlerde m2/kişi oranı uygulanmaktadır. Böylece önlenemeyen virüsün yayılma hızı düşürülmek planlanmaktadır. Bu yapılan çalışmalar kişisel bazda olup toplumsal bilinçle ve sosyal mesafelerle önlemler alınmaya çalışılmaktadır.

Kuru Gıdada Hijyen

Bunun dışında gıdada hijyen konusuna değinirsek , kuru gıda veya ambalaj gıda bölümünde kısmen toplumsal bilinçle çoğu hijyen önlemleri pozitiftir. Öyle ki ürünler paket içinde olup , minimum temas sağlanmıştır. Tabii sizden önce birilerinin de o ambalaja temas ettiği de düşünülüp alınan gıdayı hijyen kurallarına göre kullanmak gereklidir. Şanslı olduğumuz konu ise temaslar direk gıdaya değilde , ambalaja olmaktadır. Fakat bu konu yaş meyve ve sebze konusunda biraz farklıdır.

Yaş Meyve Ve Sebzede Hijyen

Manav dükkanları veya marketlerin manav kısımları meyve ve sebzeyi açıkta satmaktadır. Ürün ancak satın alınacak miktara göre poşetlere konulmaktadır. Bu bakış açısıyla şu aşikar bir konudur. Yaş meyve ve sebzeler açıkta tezgahlarda satılmakta olup , bulunduğu ortamın elverdiği kadar hijyen sağlanabilmektedir.

Manavcılık ta  en önemli konulardan birisi personel ve personelin hem müşteriye hemde hijyene bakışıdır. Çünkü yapacağı hata veya eğitim eksikliği siz her ne kadar önlemlerinizi almış olsanız da işe yaramayacaktır. Aynı zamanda bunun tersini de düşünebiliriz. Yani personel ve eğitim tamamdır fakat sizin tezgah yapınız veya ortamınız buna uygun değilse yine insan sağlığıyla ciddi bir şekilde tehlikeye atacaksınız. Genelde de sektörde en çok rastlanan hatalardan birisi de budur.

Yaş Meyve Ve Sebze De Hijyen Nasıl Olmalıdır?

1- Tezgahın yapısı insanların temas ettiği yüzeyler günde en az  3 kez sabunlu su ile temizlenebilir yapıda olmalıdır. Bunun için tavsiye edilen malzeme kaliteli paslanmaz malzemedir. Çünkü normal malzeme kullanılırsa kısa süre sonra oksitlenme olacak ve istenmeyen daha farklı hususlar ve tehlikeler ortaya çıkacaktır.

2- Meyve ve sebzenin konulduğu yüzey delikli olup sürekli havalandırmaya açık olması gerekir. Hem sosyal medyada hemde tv kanallarında sürekli bulunduğunuz alanı havalandırın derler. Bunun aynısını meyve ve sebzede de düşünebilirsiniz. Havalandırması az olan tezgahlarda bakteri oluşumu fazlaca olmaktadır.

3- Meyve ve sebzenin konulduğu sepet veya tablalar sabunlu su ile silinmeye uygun olmalıdır. Bunu için özel kaplamalı saç kullanılmaktadır.

Market ve manav dükkanları hakkında daha detaylı bilgilendirmeler devam edecektir. Manav dükkanları için ve hatta insan sağlığı için neler yapılması gerekli diye daha detaylı bilgi almak istiyorsanız lütfen iletişime geçiniz. Sizlerle paylaşacağımız bilgiler ticari olmayacaktır. Veya herhangi bir ürün satmak için değildir. Yaşadıklarımız veya gördüklerimizi sizlerle seve seve paylaşabiliriz.

 

 

makalenin devamı meyve ve sebze dükkanı temizlik …..>>>>>>>>