Manavcılık Mesleği

Manavcılık Mesleği Tanımı

Meyve ve sebzenin tarladan tüketiciye varana kadar ki süreci yöneten kişilerin yaptığı mesleğe manavcılık mesleği denir. Manavcılık mesleğinin başlangıcı tarladır aslında . Fakat günümüzde hemen hemen her ilde yaş meyve ve sebze halleri vardır. Çok gerekli değilse tarlaya kadar gitmeye de gerek yoktur. Tarladan ürün almak ise bir o kadar da avantajlıdır.

Manavcılık mesleğiyle uğraşanlar hangi ürünü , ne zaman ve nereden alınacağını iyi bilirler. Örneğin belirli dönemlerde İznik ten domates alınırken , belirli dönemlerde de Antalya dan almak gereklidir. Kendi aralarında muhabbetlerinde ürün daha tarlada çiçek açıyor gibi bir çok dil kullanırlar. Mesela muzu yatırmak , olmamış karpuza kabak demek gibi….

Manav Mesleği Gözlem

Manavcılar yaptıkları satış durumuna göre genelde 2 günde bir yaş meyve ve sebze hallerine giderler. Tabii  daha önceden  hangi üründen , hangi vilayetten kaç kilogram alacaklarına dair bir liste vardır. Önce hali baştan sona dolaşırlar. Halde çalışanların çoğu ile arkadaşlardır. Samimidirler. Her zaman kendi aralarında 1 bardak çayı hazırdır. Tutuştururlar ellerine. Gecenin saati 00:00 -01:00 yada 04:00 . kimsede kolay kolay hayır demez. Alış veriş çoğu zaman sabahın 04:00 ın da biter.

Sonrasında ürünler taşıyıcı personeller ile varsa şirketin kamyonu ona , yoksa kiralık araca yüklenir. Doğru market veya marketlere aktarım yapılır. Market çalışanları günlük duruma göre veya şirketin prensibine göre erkenden alınan yaş meyve ve sebzeleri tezgahlara yerleştirmeye başlarlar.

Manavcılık Mesleği ve Manav Tezgahı Sunumu

Bu süreçte  alınan meyve ve sebzeler tek tek elden geçirilir. Müşteriye hem temiz hemde taze bir tarz esintisi yapılır. Manavcılık mesleğinin bir diğer yüzü ise alınan gıdaların insanlara sunulmasıdır. Öyle şekiller , öyle sunumlar yapılır ki adeta show yapılır. Meyve ve sebzelerle olağan üstü figürler yapılır.

Manavcı bu çalışmaları yapabilmesi için de tabii marketin veya manav dükkanının bu yatırımı da beraberinde yapması gerekir. Bu askeri cepheye gönderip , eline silahı vermemek gibi bir durumdur. 

Manavcının da fikrini alıp bütçeler elverdiğince en iyi tezgahı yaptırıp manavcının silahını vermek gerekir.

Manavcılık Mesleğinin Zor Yanları

Aslında hizmet sektörü ile uğraşan bütün meslekler zordur. Ama manavcının işi biraz daha farklıdır. Mesela fire oranları yüksek çıkmış olsun. Market müdürü veya sahibi müşterilerin meyve ve sebzeye dokundurmaması gerektiğini söyler. Fakat Müşteriye bunu anlatamazlar , biraz sert konuşsa müşteriyi kaybeder , şikayet yer. Yada yöneticiden tenkit alırlar.

Kendilerinin de meslek hayatı dışında bir yaşamları vardır. Bazen istemese de yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılarıyla boğuşurken aynı zamanda müşteriye bunları belli etmemesi de gerekir. Direk ayna gibi müşteri karşısındadırlar.

Yazımız devam edecektir…..

Manavcılık mesleğiyle uğraşanlar için bir WhatsApp gurubumuz vardır.  Bu guruba üye olup zaman hem dayanışma hemde iş bulma konusunda birbirimize destek çıkabiliriz. Aynı zamanda meslekle alakalı güncel gelişmelerden de birbirimizi haberdar edebiliriz.

WhatsApp : +90535 363 96 79