Manav Tezgahı Nasıl Olmalıdır

Manav Tezgahı Nasıl Olmalıdır

Meyve ve sebze satışı yapacak kişilerin veya firmaların ilk sorması gereken sorulardan birisi Manav Tezgahı Nasıl Olmalıdır sorusudur. Öncelikle ne tür gıdalar satılacağını bilmek ve bu gıdaların satış oranlarını hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalıdır.

Örneğin bazı bölgelerde patates soğan fazla satışı yapılıyorken , bazı bölgelerde de yeşillik satışı fazla olabilmektedir. Bunun için hangi tarz reyona sahip olunacağı iyi bilinmelidir.

Piyasada genelde manav tezgahları demir doğramacılar tarafından yada marangozlar tarafından yapılmaktadır. Fakat bu çalışmaları yapanların hemsi manav reyonunu elindeki en uzun parçalara göre yapmaktadırlar. Yani bu tezgahı başka bir zaman diliminde yer değiştirmek gerekirse çöpe atmak gerekebilir. Öyle ki tek parça yapılmış manav küçük bir değişiklik yapılmasına imkan tanımayacaktır. Eğer bu bilgiler dahilinde yinede manav tezgahını marangozda veya demir doğramacı da yaptırmanız gerekiyorsa 1 metrelik modüller halinde yapılmalıdır.

Manav tezgahı zemin sacı hava sirkülasyonu açısından ızgaralı veya delikli yapılmalıdır. Havalandırılmayan mekanlarda bakteri oluşumunun hızlı reaksiyon gösterildiği tespit edilmiştir. Buda ürünlerin çabuk bozulmasına ve çürümesine sebep olmaktadır.

Manav tezgahı alt kısımlarının kapaklı olması büyük avantaj taşır. Öyle ki alan olarak çok pahalı mekanlar olan meyve ve sebze dükkanları , manav reyonunun alt kısımlarını kullanmak avantaj taşır. Bu alanlar depolama ve stoklama alanı olarak kullanılabilir. Bu sayede bütün alanlar maksimum kullanılmış olacaktır.

Meyve ve sebze tezgahının aynalı olması şiddetle tavsiye edilir. Bu durum üzerine konulan meyve ve sebze görüntüsünün en iyi şekilde verilmesine yardımcı olacaktır.

Manav tezgahında dikkat edilecek bir diğer hususta ışıklandırmadır. Bu ışıklandırma tezgah üzerindeki  gıdaların canlı durması ve dikkat çekmesi açısından oldukça önemlidir.  özellikle gıdaların canlı görünmesi ve bütün ürünlerin net görünebilmesi açısında gün ışığı kullanılması tavsiye edilir.

Tezgahların tablaları özel kaplamalı malzemeden üretilmiş olması gereklidir. Yapılabiliyorsa 304 veya 310 kalite paslanmaz malzemeden yapılmalıdır. Bu malzemeler oldukça pahalıdır. Yapılamıyorsa kaplamalı malzeme kullanılmalıdır. Şunu bilmek gerekir. Doğada yok olmayan malzeme yoktur. Metal malzemelerde ömrünü paslanarak bitirmeye başlar. Bunu bilerek şu söylenebilir. Malzeme seçiminde önemli olan paslanya karşı en dirençli malzeme seçmektir.